tisdag 12 maj 2009

Förarbete

Projektet startade naturligtvis inte i och med byggstarten. Det är en del administration och byråkrati även för ett litet byggprojekt som detta.
Vi startade egentligen strax efter årsskiftet. Då tog vi kontakt med byggfirmor och lämnade offertunderlag.
Lågkonjunkturen skulle ju vara över oss så man förväntade sig att bli mottagen med öppna armar när man ville bygga. Så var det inte riktigt.
Jag uppskattar att vi var i kontakt med 15 byggare. De flesta via mejl, några via telefon. Av dessa var det fyra som visade intresse och ville lämna offert. Dessa kom och tittade på tomt och stuga och lovade räkna på det.
Av dessa fyra var det en som verkligen kom med ett pris utan tjat. Det räckte för oss. Priset lät okay i våra öron och framför allt visade Brändöns Byggservice att man ville få oss som kund.
Jag undrar hur de andra firmorna överlever - är det så oattraktivt att bygga till privatpersoner att man inte ens orkar lämna ett pris..?
Firman hjälpte oss även med bygglovsansökan så det gick smidigt. Väntetiden var bara en dryg månad. Vi fick bakläxa på den generöst tilltagna altanen under tak och fick minska på den.
Sedan har vi haft byggsamråd med kommunen och gjort bygganmälan - krångliga blanketter och massor av begrepp man inte riktigt förstår - men när det väl kommer till kritan så är det inte så noga om allt är rätt ifyllt känns det som.
Vi ska även anlägga ett eget avlopp. Det är det enda som inte är riktigt klart i dagsläget. Det verkar gå segt på miljökontoret och på telefon har jag fått reda på att de är orolig över att infiltrationen ska påverka den gemensamma brunnen. Så den 18 maj ska en inspektör komma och titta på tomten och marken.
Men det värsta som kan hända är att vi måste anlägga en sluten tank med de problem det kan medföra med tömning o d.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar